» » » » » » » Münazara da kullanılabilecek Bilim mi Önemli Yoksa Sanat Mı sorusuna Bilim Tezini Savunan Taraf

Bu Tarz Konular İçin Youtube Kanalımıza Bakabilirsiniz



    Bugün ki yazacağım konu sayfanın konularıyla pek ilgili olmasa da özgün, kendim tarafından Önceki senelerde Münazara yarışmasında hazırladığım için paylaşmak istedim.


SAVAŞ



     
   Her şeyden önce bir uygarlığın benliğini yitirmeden var olabilmesi ve yıkılmaması  için  Savaşlarda başarı elde etmesi gerekir.Bu da Bilimin savaş sanayisinde gelişmesiyle oluşur. Diyelim ki
Savaş çıktığında bilimin ürünü silaha karşı operayla karşı çikamayiz. Osmanlı zamanında yeniçerileri coşturmak için mehter takımı kullanılırdı. Askeri gelişmelerde Avrupanın gerisinde kalan Osmanlı Devleti  yeniçerililerin sanat olarak ele alabileceğimiz askeri bando olan mehter takımı savaşlarda hiçbir işe yaramadı. Demem o ki Herhangi bir savaşta milli benliğimizi kaybetmememiz için savaşı zaferle konuşlandırmamız gerekir ve bu da bilim sayesinde olur.Şimdi soruyorum size  sazla davulla savaş kazanabilir misiniz ? 

HATTAT-MATBAA






    Osmanlı zamanında sanatsal bir yaklaşım olduğu kabul edilen hattatlar yüzünden bilimsel bulgu olan matbaa ülkeye çok geç gelmiştir. Ve bu bir uygarlık olan Osmanlı devletinin gelişmesini çok etkilemiştir.Matbaa sayesinde her türlü bilgi sanatsal bilgi de dahil seri üretim kitaplar sayesinde  daha çok bilinmesini sağlamıştır.Bu da bilimsel bir bulgu olan Matbaa sayesindedir. Bana bilimsel bir bulgu olan  Matbaa olmadan gelişebilen bir uygarlık göstere bilir misiniz ?





Lale Devri,




    Osmanlı Devleti Lale devri döneminde Avrupa'nın üstünlüğünü kabul etmeye başlamış Ve sanatsal öğelerini taklit etmeye başlamıştır. Ama bu taklit Osmanlı uygarlığını geliştirmemiş tam aksine Osmanlı devletinin Gerileme ve çöküş dönemine zemin hazırlamıştır.  Benim verdiğim örnek Sanatın uygarlığı geliştirmesinde bir katkısı olmadığının büyük bir kanıtıdır
Ben size sadece bilimle gelişebilen toplumlar gostere bilirim ama siz bana sadece sanatla gelişen bir uygarlık gosterebilir misiniz ?




Mimar Sinan



   

    Mimari eserler göze hitap ettiğinden önemli derecede Sanatsal nitelik taşır.Ünlü bir mimar olan mimar Sinan'ın eserleri de aynı şekildedir.Bilimsel tekniklerle eserlerini daha değerli bir şekile getiren mimar Sinan,
Eserlerinden biri olan Süleymaniye camiinde ses biliminin akustik yönünde ele alarak camiideki sesin her yere eşit ölçüde dağılmasını sağlamış.Gaz lambalarındaki is yapan yerleri belirli bir alanda belirleyerek o islerden mürekkep yapılmasını sağlamiş ve en önemlisi Bilimsel bir argüman olan altın oranı eserlerinde kullanarak minareleri belirli bir simetriye göre olmasini saglamiş göze hitap eden bir eser katmıştır.Yani Sanatsal eserler bilimsel argümanlar sayesinde daha değerli olur.


ÇAĞ DEĞİŞİMİ





     Sanat hep vardı bilim son 200 yilda öncekine kıyasla daha hızlı gelişti anda gelişti. 1500 lü yillarda burdan amerikadaki birini bir alet sayesinde arayabileceğimden bahsetsem bana kimse  inanmazdı ama şuanda telefon sayesinde mümkün bir olay bu da bilimin ozellikle Rönesans ve Sanayi devriminin etkisiyle daha çok gelişmesinden kaynaklıdır demem o ki sanat hep vardı önem verilen zamanları oldu ama bilime son 200 yilda gereken önemin verilmesiyle dünya farklı bir gelişmişlik düzeyine yerleşti Bu düzeye sanatla gelebiliyorsanız bana bir örneğini verebilir misiniz ?




SANAYİ




    James watt ın buharlı makineleri bilimsel bulgularla bulmasıyla  Sanayi devrimi başlamıştır. Osmanlı Devleti bilimsel gelişimde geride kaldığından Sanayileşmeye ayak uyduramamiştir. Mesela İngiltere'de  bir dokuma fabrikasında günde 1000 kaliteli elbise uretiliyorken Osmanlıda  bir esnaf gunde sadece 5 elbise üretebilir. İngiltere bu ürünleri Osmanlı devletinde daha ucuza satması ile o 5 elbise üreten esnaf bir zaman sonra dükkanını kapatmak zorunda kaliyor.Ve Osmanlı devleti dışa bağimlı kalarak bir zaman sonra savaş zamanında üreten kesim olmadığından Osmanlı uygarlığı yok oluyor.ŞİMDİ SORUYORUM SİZE OSMANLI DEVLETİ BİLİMİN GELİŞMESİYLE SANAYİSİ DE AVRUPALI DEVLETLERLE EŞİT KONUMDA OLSAYDI DIŞA BAĞIMLI KALMADIĞIMIZDAN OSMANLI UYGARLIĞI YIKILIR MIYDI? 


EKONOMİ





      Bir uygarlığın gelişebilmesi için Ekonomik anlamda da gelişmiş olması gerekir. Açlık yaşanan bir yerde sanat yapilamaz.Ekonominin gelişmesi de bilim sayesinde olur Mesela Almanya' dan alınan bir tekstil makinasının bedelini ödeyebilmek için yüzbin metre kumaş yapmak gerekir. Aradaki işçiliğe, taşınılan risklere, maliyetlere baktığımızda küçücük makine için, 3 kamyon tekstil ürününün satılması gerekir. Yine bu makineyi yapmak için 5 teknisyen yeterli iken , yüzbin metre kumaşı üretmek için en az 40 kişi çalışmak zorundadır. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere bilim ve teknoloji alanında gelişmiş ülkeler son derece düşük maliyetlerle, son derece yüksek fiyatlı ürünler üretirken ve diğer ülkelere teknoloji satarken, bu anlamda gelişmemiş ülkeler adeta bunların kölesi biçiminde basit ihtiyaçlarını karşılarlar. EĞER Kİ İÇİNİZDE AZDA OLSA VATANSEVERLİK VARSA EKONOMİMİZİN GELİŞMİŞ OLMASINI İSTEMELİ BUNUNDA BİLİM SAYESİNDE OLDUGUNU KABUL EDERSENİZ.


(bu ve bunun gibi konuşmalar hazırladığımız için 1.lik ile bitirmiştik)
«
Previous
Sonraki Kayıt
»
Next
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Perform

Cat-5

Cat-6