» » » » » » Yapay Güneş Nedir? Çin de Devreye Giren Yapay Güneş




VİDEO BANA AİT ARKADAŞLAR BEĞENİP ABONE OLABİLİRSİNİZ



Öncelikle Merhaba arkadaşlar Bu videomda sizlere Yapay Güneşten ve Çin'de geçtiğimiz günlerde Devreye Giren Yapay Güneş olan HL-2M den bahsedeceğim


Uzun yıllar Amerika ve Rusya arasında geçen uzay yarışında son atılımlarıyla öne çıkan Çin
Aya gönderdiği hayabusa uzay aracı ile yakin zamanda Devreye Giren yapay güneşi ile adından bahsettirmektedir peki Nedir bu yapay güneş Ne amaçlanıyor bundan bahsedelim

Bütün insanlık tarihine baktığımızda başlangıçtan itibaren hep bir doğayı inceleyerek taklit ettiğimizi görmekteyiz Bunlar uçak ve helikopter yapımında böceklerden ve kuşlardan yararlanmalarımız ayakkabı cırtcırtlarında pıtırak denen bir bitkiden yararlanmamız gibi örneklerle açıklanabilir genel olarak bu taklitlere biyomimetik denir. Peki yaşamımız ve dünyamız için çok önemli yere sahip olan güneşi taklit edebilir miyiz? Çok hayali gibi gelse de Çinde yapılan calişmalar bu düşünceye farklı bir boyut kazandırdı. Bilim dünyasında yıllardır güneş benzeri yapay bir enerji kaynağı olabilir mi sorusunun cevabı araştırılıyordu. Bu konu hakkinda binlerce teori öne atılırken Geçtiğimiz günlerde Çinde Devreye Giren HL-2M Tokamak Nükleer füzyon reaktörü bu teorilerin gerçekleşmesini sağladı.
Xinhua ajansının haberine göre Çin ulusal Nükleer Kurumu Hl-2M yapay güneşinin aynı bizim doğal güneşte olduğu gibi hidrojen ve ağır hidrojen gazlarını kullanarak güneşte meydana gelen doğal tepkimelerin benzerinin elde edildiğini açıkladı.

Araştırmacıların aktardıklarına göre yapay güneşin sıcaklığı 200 milyon santigrat dereceye kadar ulaşabiliyor yani bu demek oluyor ki Bizim doğal guneşten 16 kat daha sıcak Yapay güneşin daha sıcak olması iyi bir haber mi kötü bir haber mi bilemiyoruz çünkü Ne zaman insan doğadan üstün olmaya başlarsa doğaya tahrip o derece artmakta örneklerle incelediğimizde insan teknolijisinin gelişmesiyle elde edilen fabrikalar arabalar deodorantlar ozon tabakasına fazlasiyla zarar vermekte bu da küresel ısınmayı tetiklemektedir.
Ama bu yapay guneş konusuna döndüğümüzde Bilim insanlarının güçlü bir temiz enerji kaynağının kilidini açma potansiyeline sahip olduğunu söylemesi bir hayli ümit verici çünkü doğal güneşimiz binlerce kilometre uzaktayken ondan enerji üretmeye çalışıyorken 16 kat daha sıcak yapay bir güneşten faydalanmak belki de biz insanlığın doğayla barışık yeni bir gelişmişlik seviyesine ulaşmamızı sağlayabilir.

Peki neden yapay güneş doğal guneşten daha sıcak bundan bahsedelim
doğal guneşteki ısı ve enerji oluşumu atomların birbirlerine birleşmeye zorlanmasından kaynaklanıyor. Bu birleşme çekirdeğine uyguladığı çok kuvvetli bir basınç sayesinde gerçekleşiyor malesef ki dünyamızda bu kadar güçlü bir basınç oluşturamıyoruz ama bunun başka bir yolu ise aşırı sicakliklarda füzyon oluşturabilmek Yapay güneşteki ısı ve enerji oluşumunu da bununla ve tıpkı uranyumdaki atomları ayırmaya dayanan bir sistemle gerçekleşiyor
Bilim insanları bu sistemin daha az toksit atikla sonuçlanan mevcut nükleer seçeneklerden en temizi olduğunu belirtiyor.

Doğal güneşimiz Dünyayı çok uzaklardan ısıtırken Yapay güneş olan HL-2M ise Dünyayı istenenden daha fazla veya daha az ısıtabilecek Bu füzyon enerjisi için gerekli olan yakitlar bol ve kolayca ulaşılabilir durumda 1 litre deniz suyunun işlem görmesiyle elde edilen madde toplamda 300 litre benzin yakmak kadar enerji açığa çıkarabiliyor Bu yapay güneşin tüm dünyayı ısıtabileceği tahmin ediliyor. Bu da demek oluyor ki küresel ısınmanın önüne geçebilme ihtimalimiz var veya dünya olası bir buzul çağına girdiğinde bu olumsuzluğu giderebilme şansımız var. Artık buzul çağı yaşanmaz diye düşünmeyin çünkü yakın tarihlerde yani milattan sonraki yıllarda volkan patlamalarıyla açığa çıkan duman yüzünden Güneş ışınları dünyaya gelememiş bir çok kez mini buzul çağı yaşanmıştır en son örneği ise tam bir mini buzul çağı olmasa da izlanda da patlayan bir volkanın bütün Avrupa'yı hatta Türkiye'ye yakın olan bir kısmı devasa bir dumanla çevrelemesi uçuşları iptal etmeye itmiştir. Yani sonuç olarak bu yapay güneş buzul çağına girilse bile ısıyı yukselterek olumsuz koşulu giderebilir.

Bir başka sıkıntı ise büyük enerji üreten yerlerin çok tehlikeli olduğudur. Yapay güneş gibi çok enerji üreten nükleer santralleri incelediğimizde Çernobilde yaşanan nükleer santral kazası olsun Japonya da depremlerle Nükleer santrallerin olası bir patlamayı gündeme getirmesi olsun hep insanlığı kötü etkileyecek durumlardir. Bu yapay güneşin bulunduğu Çinin kendiyus juhan kentinde olası bir doğal afet veya savaş durumunda oraya atılan bir füze dünyayı etkileyen bir tehlike doğurabilir ne söylersek söyleyelim bazı şeyleri yaşayarak göreceğiz ileri ki Videolarda görüşmek üzere
«
Previous
Sonraki Kayıt
»
Next
Önceki Kayıt

2 yorum

Yapay Güneş Nedir? Çin de Devreye Giren Yapay Güneş
  1. Sıcak nötronlar ve protonlar olmadan füzyon başarılamaz.
    Farklı maddeler denenmeli.
    5000 derece de füzyon olabilir.
    20 milyon dereceye gerek yoktur.
    Hasan Hoca
    Karanlık madde uzmanı
    hasan77gz@hotmail.com

    YanıtlaSil

Perform

Cat-5

Cat-6