Video bana ait arkadaşlar isterseniz okuyarak da takip edebilirsiniz





Öncelikle Merhaba arkadaşlar Bu videomda sizlere uzayda , galaksilerde hatta Tüm evrenimizde var olan bir uygarlığın gelişmişlik seviyesini ölçen kardeşhev ölçeğinden bahsedeceğim.
Kardeshev ölçeği, evrende bulunması muhtemel medeniyetlerin gelişmişlik seviyelerini sınıflandırmak amacıyla Rus bilim insanı Nikolay Kardeshev tarafından , 1964 yılında ortaya konmuş bir teoridir. Kardeshev ölçeğine göre evrende 3 tip medeniyet vardır. Bu medeniyetlerin teknolojik anlamda gelişmişlik seviyeleri hangi sınıfta yer alacaklarını belirler. 1964 yılında ortaya atılan bu teori, daha sonraki yıllarda geliştirilerek medeniyet seviyesi 5 e çıkarılmıştır.
Bu geliştirilen aşamada ölçeği güncelleyen ünlü astronom Carl segan medeniyetlerdeki tip 1 tip 2 gibi gelişmişlik seviyesini tükettiği enerji ile belirlenebileceğini iddia ederek bu teoriyi matematikselleştirdi. Bu matematikselleştirmeye göre yılda 1 megavat üreten uygarlıklar yani bizim sanayii devrimi yaşanmadan önceki zamanlardaki uygarlıklar tip 0 medeniyet olarak adlandırılırken tip 1 uygarlıkların henüz bizim de ulaşamadığımız yilda 10 katrilyon watt üretmesi ile oluşabildiği belirtilmektedir
Biz insanlığın şuanda tam anlamıyla bu ölçekte nerede olduğuna videonun sonlarına doğru değiniriz öncelikle kardeshev ölçeğindeki medeniyetleri teker teker ele alacak olursak ,
1- Tip 1 ( Gezegensel Medeniyetler)
Bu seviyedeki medeniyetler gezegenlerindeki tüm enerji kaynaklarını sonuna kadar kullanabilmeleri gerekmektedir biz insanlığın bu seviyeye ulaşması için şu anki enerji üretimimizin yüzbin kat artması gerekmektedir. Boyle büyük bir enerji artışını sağlamak içinde dünya üzerinde değerlendirebileceğimiz bütün enerji kaynaklarını değerlendirebilmemiz durumunda tip 1 medeniyet seviyesine ulaşabiliriz. Bunların içerisinde Tüm çıkardığımız madenlerinin enerjiye dönüştürülmesi , depremlerde açığa çıkan enerjilerin yakalanması , okyanusun derinliklerindeki gayzer patlamalarından enerji üretilebilmesi gibi arttırabileceğimiz ve henüz yapamayacağımız maddeleri içermektedir. Bilim insanlarına göre bu seviyeye gelebilmemiz için teknolojik gelişmenin bu hızda artması devam ederse 100-150 yılda olabileceği belirtilmektedir.
2- Tip 2 ( yıldızsal medeniyet)
Bu medeniyetler tip 1 medeniyetlere kıyasla 1 milyar kat daha fazla enerji üretip tüketebilen medeniyetlerdir. Bir gezegenden bu denli fazla enerji üretilemeyeceğinden tip 2 medeniyetler bulunduğu güneş sistemindeki yıldızlardan elde etmektedir.
Yıldızdan elde edilebilecek enerjiyi maksimuma getirebilmek için etrafını güneş panelleri ile kaplanilarak elde edilen bir Dyson küresi ile yapılabileceği çeşitli bilim insanları tarafından kabul görmektedir. Dyson küresi ile ilgili kapsamlı bilgi için kanalımızdaki ilgili videoyu izleyebilirsiniz.
Peki bu denli büyük bir enerjiye sahip tip 2 bir medeniyet neler yapabilir diye düşündüğumuzde şuan için çok ütopik gibi görünse de aslında mantıklı gelebilecek çok fazla şey yapabılabilir. Mesela biz dünya insanları olarak tip 2 bir medeniyetiz ve dyson küremiz var yıldızlardan gelen tüm enerjiyi emerek dünyada depoluyoruz. Bir gün günümüzde hala tam olarak çözüm bulamadığımız bir doğa olayı olan meteor çarpması gerçekleşecek olduğunda elimizdeki enerji ile dünya yörüngesi kaydırılabilir hatta Aya çarpması sağlanılarak bu felaketten kurtulunabilir veya günümüz bilimkurgu kitaplarına konu olan farklı gezegenleri tereformlaştırma yani dünyalaştırmak için bu elimizdeki enerji kullanılabilir. Bu söylediklerim pratikte her ne kadar imkansız gibi görünse de teoride mümkün olabilir biz insan uygarlığı bile henüz tip 1 medeniyet olmamışken 300 yıl önce imkansız olarak görülen uzay'a çıkmayı , aya insan göndermeyi başarmış bir medeniyetiz işte bu noktada geçmişin hayalleri günümüzün gerçeği , günümüzün hayalleri de geleceğin gerçeğidir
3- Tip 3 ( Galaktik medeniyet)
İçinde bulunduğu galaksinin ürettiği enerjinin tamamını kullanan bu uygarlıklar galaksiyi sömürgeleştirebilir Yüzlerce milyon yıldızdan Dyson küresi ile enerji çıkarabilir, yıldızlararası uzayda gezinip sayısız gezegeni ele geçirebilirler.örneğin biz insanlar tüm samanyolunu kontrol ettiğimizde bu seviyede olacağız farklı yerlerde farkli koloniler olusturabilecek durumda olan bu medeniyetin her bölgedeki kolonisi o yerin coğrafi durumuna göre adaptasyon göstererek birbirlerinden farklı görünümlere sahip olabilirler kim bilir belki de biz insanlık böyle tip 3 bir medeniyetin deneysel olarak koloni halinde gönderdiği kendi haline bırakıldığı bir medeniyetizdir.
4-Tip 4 ( intergalaktik - evrensel medeniyet)
Bu uygarlık bizim şuan algılayabildiğimiz evren kavramının tamamını ele geçirmiş trilyonlarca yıldızın gücünü elde ederek evrende seyahat edebilen bir medeniyettir. Daha fazla yaşamak için Uzay zaman yapısını değiştirme ya da zamanı karadelikler ile kasıtlı olarak yavaşlatma gibi İnsanüstü özelliklere sahip olmaları ön görülmektedir.
5-tip 5 (çoklu evrenetik medeniyet)
Bu medeniyet Kendi evrenini aşmıştır. henüz varlığından emin olamadığımız paralel evrenleri de içine alan bir gelişmişlik düzeyine sahiptir. Algılaması zor olsa da kanalımızda değindiğimiz bir simülasyonun içinde olduğumuzu iddia eden teoride bu simülasyonları gerçekleştiren üst medeniyet olarak görülebilmektedir.
Teorik fizikçi michu kaku insanların tip1 durumuna 100-150 yılda tip 2 durumuna birkaç bin yılda tip 3 e ise 100 bin ila bir milyon yilda ulaşabileceğimizi ön görmektedir. Son maddelerde ifade ettiğim medeniyetler her ne kadar ütopik gelse de henüz evrende yeni sayılabilecek bir zamanda yer edinen insanoğlunun aklına gelebiliyorsa bizden önce ihtimaller dahilinde var olmuş bir medeniyet var ise bizim gibi sadece düşünmek yerine gerçekleştirmiş olma ihtimali bir hayli yüksektir. İleriki videolarda görüşmek üzere


«
Previous
Sonraki Kayıt
»
Next
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Perform

Cat-5

Cat-6