» » » » CÜCE GEZEGENLER ve AY

moon gif ile ilgili görsel sonucu

Bu Tarz Konular İçin Youtube Kanalımıza Bakabilirsiniz





Merhabalar merhabalar... Birazda cüce gezegenlerden ve gezegenimizin uydusu Ay'dan bahsetmek istiyorum.



Gezegenimizin Uydusu AY:
Apollo 11-17 görevleri Ay'a astronot götürmüşlerdir. 29 buçuk günlük periyotları ile oluşan farklı evreleri vardır. Yeniay, ilkdördün ,dolunay ve sondördün. Ay, Dünya'nın yörüngesinde dönüşünü 27 (bundan tam emin değilim 28 de olabilir ama ben son okuduğum kitaba uyarak 27 yazıyorum)günde tamamlar. Lunar kelimesini sıklıkla duyabilirsiniz,  bunun anlamı "ay ile ilgili" demektir.
Ay, yeni doğmuş Dünya ile Theia olarak anılan Mars boyutundaki bir cismin güçlü çarpışması sonucunda biçim almıştır.
Apollo astronotlarının getirdiği kayaların kimyasal analizine bağlı olarak ilginç bir şekilde  Ay'daki kayaların Dünya kayaları ile aynı karakteristiklere sahip olduğu görüldü. Bu , Ay'ı oluşturan materyallerin çoğunun Dünya'dan koptuğunu gösterir.

İlgili resim

Plüton Ve Diğer Cüce Gezegenler:
En popüleri olan Plüton, Ceres, Haumea, Sedna, Makemake ve Eris bilinen cüce gezegenlerdir. "Kuiper Kuşağı'nın Kralı" olarak bilinen Plüton'un yıl uzunluğu yaklaşık 248 Dünya yılına eşittir. Gün uzunluğu 6,39(ters dönüş), eksen eğikliği 123 derecedir. Kütleçekimi ise Dünya'nınkinin 0,9 katıdır.
Plüton'da 5 uydu mevcuttur. Bunların en büyüğü Charon'dur. Ardından Nix ve Hydra uyduları da Plüton'un diğer uydularıdır. P4 ve P5 uyduları da iki küçük uydusudur.
«
Previous
Sonraki Kayıt
»
Next
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Perform

Cat-5

Cat-6