jüpiter uranüs satürn neptün gif ile ilgili görsel sonucu


Bu Tarz Konular İçin Youtube Kanalımıza Bakabilirsiniz





jüpiter uranüs satürn neptün gif ile ilgili görsel sonucu
Bir önceki makalemde iç güneş sisteminden bahsettim. Şimdi ise dış güneş sistemimizdeki gezegenler den bahsedicem.  
JÜPİTER:
Yıl uzunluğu 11.8 dünya yılı olan bu gezegen gezegenlerin kralı olarak da adlandırılabilir. Güneş sistemindeki en büyük gezegen olma özelliğine sahip Jüpiter'in gün uzunluğu 10 saattir. Eksen eğikliği 3.13 derece, kütleçekimı ise dünyanın 2.64 katıdır. Atmosferi hidrojen ve helyumdan oluşur. Atmosferin en üst kısmında 3 bulut katmanı bulunur. Bunlardan biri buz kristalleri halindeki amonyaktan oluşur. 2. Si amonyak ve sülfür karışımıdır. Sonuncusu ise şu buharı bulundurur.  Sert rüzgarları vardır ve en büyük fırtına olan Büyük Kırmızı Leke de dahil olmak üzere bir sürü fırtınaya sebep olur. En az 60 bilinen uydusu vardır. Io, Europa, Ganymade ve Callisto'dur. 
Ganymade güneş sistemindeki em büyük uydudur. 

SATÜRN: 
Halkalı gezegen Satürn kendi ekseni etrafında 10 buçuk saatte döner. Yani bu gunuzunluğu demektir. Bu hız sebebiyle gezegen yassılaşır ve en basık gezegen halini alır. Yıl uzunluğu 29.4 dünya yılıdır. Eksen eğikliği ise 26.73 derecedır. Kütleçekimi Dünya nin 0.92 katıdır. 
Bilinen 62 uydusu vardır.
Başlıca uyduları: 
Titan
Milas
Enceladus (Gayzer Uydusu)
Tethys
Dione
Rhea
İapetus

Gizemli ve en popüler uydulardan biri olan Titan'ın atmosferi nitrojenden oluşur. Göğün etan ve metan bulutlarıyla ve yerin metan buzu ve metan gölleriyle kaplıdır. Titan mevsimsel hava değişimleri yaşar ve periyodik yağmur ve rüzgarları vardır. 
Bir diğer popüler uydusu Enceladus ise yaşam kanıtları aramak için uygun bir yer olarak görülmektedir. 

URANÜS:
Bu devrilmiş dev kutuplardan geçen dönme ekseni yörünge düzlemine neredeyse paralel olacak şekilde eğik olduğundan oldukça ilginçtir. Ekvator bölgelerindeki günler ve geceler çok kısa olur çünkü Güneş hiçbir zaman ufkun çok üstüne çıkmaz.
Yıl uzunluğu: 84 Dünya yılı
Gün uzunluğu: 17 saat (iç kısmın dönüşü baz alındığında)
eksen eğikliği:97,77 derece
Kütleçekimi: Dünya kütleçekiminin 0,89 katı
İç güneş sistemindeki gezegenlerin çekirdekleri çoğunlukla kayadan oluşurken,dış güneş sistemindeki gezegenlerin çekirdeklerinde kaya ve buz karışımı mevcuttur.
Atmosferlerin üst kısımlarında bulunan büyük miktarlardaki metan, Uranüs'e soluk mavi-yeşil rengini verir.
Uranüs 'ün ekseni başlangıçta bu kadar eğik değildi. Bu eğikliğin oluşumundaki en iyi teori Dünya büyüklüğündeki bir cisimle çarpışarak bu eğikliğe sahip olduğu yönündedir.
27 uydusundan beşi en büyük uydularıdır. Bunlar Titania, Oberon, Miranda, Ariel ve Umbriel'dir. Hepsinin üstünde pek çok yarık ve krater bulunur. Miranda'nın bana çok ilginç gelen bir özelliği ise buzul volkanizmasına sahip olmasıdıır. Bu buzul volkanizmaları yüzey boyunca yumuşamış ve sulu buzlar püskürtürler.
Uranüs'ün uydularının çoğu henüz 19977 de keşfedilen halka sistemiyle aynı düzlemde döner.

NEPTÜN:
Yıl uzunluğu: 165 Dünya yılı
Gün uzunluğu: 16 saat (iç kısmın dönüşü baz alındığında)
Eksen eğikliği: 28,32 derece
Kütleçekimi: Dünya'nın 1,12 katı
Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, atmosferin üst kısımlarında -221 dereceye kadar düşen sıcaklıklarıyla en soğuk gezegendir. Saatte 2100 km ye ulaşan hızlara sahip rüzgarları vardır. Atmosferin üst kısmındaki metan gazları Neptün'e yoğun mavi rengini verir.
13 uyduya sahiptir. Bu uydular Neptün ile birlikte biçim almamıştır, daha sonradan gezegenin kütleçekimsel kuvvetine yakalanmışlardır. En büyük uydusu Triton'dur. Triton gezegenin etrafında tam tersi bir yörüngeye sahiptir. Bu bile Triton'un gezegenle birlikte oluşmayıp daha sonradan katıldığının bir kanıtıdır. Neptünü bir halka sistemi mevcuttur.


TEKRAR GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE HOŞÇAKALIN.
«
Previous
Sonraki Kayıt
»
Next
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Perform

Cat-5

Cat-6