jüpiter uranüs satürn neptün gif ile ilgili görsel sonucu

Bu Tarz Konular İçin Youtube Kanalımıza Bakabilirsiniz





Tekrar merhaba. Bu makalede basit bir şekilde gezegenlerden bahsedeceğim. Yanlış bir bilgi olursa affola. Başlayalım.

Bildiğimiz gibi Samanyolu Galaksisi adında bir güneş sisteminde yaşıyoruz. Gezegen olarak adlandırılan 8 gezegenimiz var. Aslında tabiki sadece 8 tane yok fakat diğerleri cüce gezegen grubuna girdiği için onları bu gruba almıyoruz. Ayrıca güneş sistemimizde 1 yıldız, 8 ana 10 dan fazla cüce gezegen , 100 den fazla uydu, 4 halka sistemi, bir sürü kuyruklu yıldız ve yüz binlerce asteroit bulunur.

İç güneş sistemimizdeki gezegenler ilk dört gezegenimizdir. Bunlar sırasıyla Merkür ,Venüs , Dünya ve Mars.
Gelelim özeliklerine;

MERKÜR:
2440 kilometrelik çapındadır. Güneş sistemindeki en küçük gezegen olma özelliğine sahiptir. Satürn'un uydusu Titan'dan bile daha küçüktür. Yok denecek kadar ince bir atmosfere sahiptir. En sıcak günlerinde 430°ye çıkarken geceleri-180°ye kadar düşer.
Yıl unuzluğu:88 Dünya günü
Gün uzunluğu:59 Dünya günü
Eksen eğikliği 0 derecedir ve kutlecekimi Dünya'nın 0,38 katıdır.
Genelde bir gezegenin yüzeyinde ne kadar çok krater varsa o kadar yaşlı bir gezegendir. Ve Merkür 'ün yüzeyi çok kraterlidir. Bu da onun ne kadar yaşlı bir  gezegen olduğunu kanıtlar.
Merkür'deki 1550 km genişliğindeki Caloris Havzası, püskürmelerden kaynaklanan lavlarla doludur. Caloris'in oluşumu muhtemelen yüzeye 4 milyar yıl önce çarpmış 100 km genişliğindeki bir asteroittir. Merkür un çekirdeği gezegenin %85 ini kaplar.

VENÜS;
Dünya'nın kötücül ikizi olarak bahsedilir. Yıl uzunluğu 225 Dünya yılına eşittir. Gün uzunluğu 117, eksen eğikliği ise 177,3 derecedir. Kutlecekimi ise Dünya nin 0,9 katıdır.

DÜNYA:
Uzaydan ilk defa Apollo uzay aracı ile Dünya ya bakılmıştır. Gün ve yıl uzunluğunu 23 saat 56 dk, 365 gündür. Eksen eğikliği 23.5°dır.
Dünya başta küçük bir gezegendi. Daha sonra Marş büyüklüğünde bir gezegenle çarpışarak enkazından bugünkü Ay'ı oluşturdu. Dünya nın yer kabuğu soğumaya başladıkan sonra okyanuslar oluştu. Bundan sonra kısa sürede ilk yasam formu belirdi.
Dünya 5 milyar yıl daha var olucak. Daha sonra Güneş şişicek ve gezegenleri daha da ısıtmaya basliycak. Okyanuslar kaynayarak buharlastiginda gezegenimiz içinde yaşam sonra ericek.

MARS:
Kızıl gezegen olarak bildiğimiz Mars onlarca kültürde savaş tanırsını temsil eder. İki uyduşu Phobos ve Deimos jeolojik bir gizemdir. Yıl uzunluğu 1.88 Dünya yılı, gün uzunlugu 24 saat 37 dk dünya günüdür. Eksen eğikliği 25°, kütleçekimi ise Dünya nin 0.37 katıdır.  Nasa 2020 de Mars'a gidecek yeni bir Mars gezgini projesi yapıcaktır.

Bir sonra ki makalemde dış güneş sistemindeki gezegenlerden bahsediceğim. Yani Jüpiter Satürn Uranüs  ve Neptün'den. Görüşmek üzere.

«
Previous
Sonraki Kayıt
»
Next
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Perform

Cat-5

Cat-6