» » » Elon Musk ve Silsile Yaratan Çılgın Projeleri | TESLA BOT BELGESELİ


Dilerseniz yazımızı aşağıda bulunan videodan takip edebilirsiniz.
Elon musk...
Bügüne kadar onu bilimsel ve teknolojik alanda yaptığı birçok çalışmayla tanıdık, bunlar arasında uzaya Tesla car göndermek, amazonlardaki ıssız bir ormana bile İnternet erişimi sağlanması amacıyla binlerce küçük uydu gönderen starlink projesi gibi çok farklı çalışmalar da vardı aralarında.
Peki onun son bombası ne oldu? 
Elon musk gibi teknolojik üretime ve yeniliğe bu kadar önem veren bir insan için robotik dünyasına girmek kaçınılmaz olsa gerek. Ve evet bu durum gerçekleşti. Karşınızda musk'ın son girişimi Teslabot.. ( burda kısacık bi müzik yada intro gibi birşey kullanabilirsin sana bırakıyorum)
Robotlar demişken, sizce robotların tarihçesi ne zaman başlamış olabilir? 19.yy, 17.yy belkide 15. Yy
Robotların tarihçesi bunlardan çok önceye eski Yunan ve Mısır medeniyetlerine kadar dayanmaktadır,
Günümüzde ki anlamda bir robotun kökenine baktığımızda ise 12.yy'a yani bu alanda öncü olan ve sibernetiğin temel taşlarını koyan El-cezeriye kadar uzanmaktadır. Kendisi kitabında eğlence amaçlı ürettiği otomatlar, suyu yukarı çıkarma amaçlı araçlar, kilit ve fıskiye sistemleri gibi yaklaşık 50 araca bu kitapta yer vermiştir.
Öyle ki ülkemizin milli uçan aracına da kendisinin ismi verilmiştir.
Ayrıca çoğu insanın bir ressam olarak tanıdığı Leonardo da vinci de " hareket eden mekanik aslan gibi" bazı robotik üzerine çalışmalarda bulunmuştur. 
Ve hepimizin icatlarıyla tanıdığı Nicola Tesla da bu alanda çalışmalar yapmıştır.
İşte bu kadar köklü bir geçmişi barındıran ve birçok önemli medeniyet ve bilginin kişisel girişimleriyle gelişen, büyüyen robotlar dünyasında son olarak Elon musk'ın Teslabot'unu görüyoruz.
Peki nedir bu Teslabot, diğer robotlardan ne farkları var, bu alana nasıl yenilikler getirecek gelin hep birlikte bakalım..
Elon musk aslında robotik sektörüne çoktan giriş yaptığını düşünüyor, eğer bununla alakalı birşey duymadım diye düşünüyorsanız gelin elon musk'ın şu sözünü dinleyelim. "Temel olarak, şu anda arabalarla ne yaptığımızı düşünürseniz, Tesla tartışmasız dünyanın en büyük robotik şirketidir çünkü arabalarımız tekerlekli yarı duyarlı robotlar gibidir."
Woww, bu biraz iddialı oldu gibi ne dersiniz 😀
Teslabot 1.72 cm boyunda ve 56 kg ağırlığında,
5 parmaktan oluşan 2 eli ve 2 bacağıyla insansı bir görünüme sahip olacak, yüz kısmında bilgi ekranına sahip ve bu ekran vasıtasıyla temel komutlar yönetilebilecek. Ayrıca Teslabot 68 kg 'a kadar yük kaldırma kapasitesine sahip olacak ve saatte 8 km' den fazla hızla koşabilecek. Robotun tanıtım etkinliğinde konuşan elon musk " robotun dostça olması ve insanlar için inşa edilmiş bir dünyada gezinmesi amaçlanıyor" şeklinde ifadelerde bulundu. İlk prototipin ise gelecek yıl çıkmasının planlandığı söylendi.
Teslabot üzerinde düşündüğümüzde ve elon musk'ın açıklamalarına baktığımız da aslında diğer musk projeleriyle oldukça ilintili duruyor.
Örneğin elon musk'ın marsta yaşam hayali kuran bir insan olduğu herkezce bilinen bir gerçek. 
Peki sizce marsta kurulacak bu koloni de Teslabot'lar harika işlevlere sahip olmazmı, evet bizde öyle düşündük 😀
Tıpkı teslanın cybertruck aracını ilk kez gören herkesin onu bir uzay rover'ına benzetmesi gibi aslında temelde tüm projelerin birbiriyle ilintili yapboz parçalarını andırıyor bu yüzden musk 'ın diğer projelerine bakmakta fayda olacak.

Starlink projesi : videomuzun başında da bahsettiğimiz bu proje için şimdiye kadar yaklaşık 1700 uydu gökyüzüne fırlatıldı Starlink projesi için ilk roket 2018 yılında kaldırıldı. O tarihten beri gökyüzüne 1700'den fazla internet uydusu bırakıldı. Bu uydular aracılığıyla gerçekleşen İnternet erişimiyle şimdiye kadar yaklaşık 70.000 insanın starlink İnternetini kullanmaya başladığı söyleniyor.

Tesla otomobilleri: Tesla şirketi temelde elektrikli araç ve elektrikli araç motor parçaları tasarlayan, üreten ve satan bir oluşumdur, ve tabi elon musk'ın söylediklerini hatırlarsak o bu araçları gelişmiş robotlar olarak görüyor. Elektrikli ve otonom araçlar olarak da bu alanda oldukça yenilikçi fikirlere sahip.

Solar city: bu oluşumda elon musk ve kuzenleri tarafından yine Tesla gibi küresel ısınmayı azaltmak ve daha çevreci fikirleriyle dünyamızı daha yaşanabilir hale getirmeyi planlayan güneş enerjisi sistemleri ürettiğini söyleyebiliriz.

Hyperloop: hiperdöngü anlamına gelen bu projeyle birlikte vakumlu tüpler aracılığıyla zemine dokunmadan, mıknatıslar üzerinde havada seyahat eden ve saatte 1000 km sürate ulaşması hedeflenen manyetik bir tren fikridir. Tabiki çoğu modern ulaşım aracı gibi kullanıcılarına daha hızlı seyahat imkanı sunarak zamandan tasarruf sağlamayı amaçlamaktadır. 

Neuralink: musk'ın 2016 yılında kurduğu ve yapay zeka üzerine çalışmalar yapan nöroteknoloji şirketidir. (bununla alakalı bulduğum bilgileri yeterli bulmadım sen ekleme yapabilirsin). 

Bu videomuz da elon musk'ın Teslabot'undan yola çıkarak robotların tarihçesine baktık. Ve bu projenin aslında diğer projelerle bağlantılı olduğunu düşündük ve diğer musk projelerine göz gezdirdik. 
Görüldüğü üzere tarih akmaya devam ettikçe teknolojik ve bilimsel gelişmeler de devam edecek. Bu bazen devletler bazense elon musk gibi özel girişimciler tarafından gerçekleşecek. Videomuzun merkezinde yer alan ve insanlar için her daim ilgi çekici bir konu olarak kalacak gibi görünen robotik dünyası da bu gelişimlerden payını alacağa benziyor. Umarız robotlar ve diğer tüm teknolojik gelişmeler insanlar için kolaylık ve faydalık getirerek bunu yaparken her zaman çevreye ve doğamıza karşı da saygılı olarak kalır. 

Bizimle kalın bilimle kalın..
«
Previous
Sonraki Kayıt
»
Next
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Perform

Cat-5

Cat-6